چطور یک خبر را شروع کنیم؟
لید (Lead) مضمون اصلی خبر را تشکیل میدهد. لید یا همان پاراگراف اول در خبر که نوشتن خبر با آن آغاز میشود، از اهمیت ویژهای برخوردار است به طوری که عدهای از روزنامهنگاران حرفهای جهان به آن قلاب (Hook) میگویند، قلابی که ماهی (مخاطب) را باید با آن به دام انداخت. پس بنابراین، پیدا کردن زاویه خبر (Angle) را نباید سرسری و یا دست کم گرفت.
شما باید همیشه آن دسته از عناصر خبری را که پاسخهایشان را به دست آوردهاید در نظر بگیرید و دقیقا" بررسی کنید که کدام یک از این عناصر و یا چند مورد از این عناصر میتوانند در لید خبر شما جای بگیرند. البته به یاد داشته باشید که هر چند لید شما کوتاهتر باشد، بهتر است.
پیشنهاد من برای شروع هر خبری استفاده از عنصر What است. یعنی ابتدا به طرزی ساده بگویید که درباره چه چیزی میخواهید خبر بدهید.
چند مثال :
o انجمن روابط عمومی تشکیل جلسه داد.
o کتاب فنون روابط عمومی منتشر شد.
o برترین روابط عمومی سال انتخاب شد.
o ○بط عمومی تشکیل جلسه داد
ضمنا" بیدلیل از کلمات اضافه در آغاز لید استفاده نکنید این کار باعث میشود که لید شما دفن شود، مثلا" مثال اول اگر به این صورت نوشته میشد، دفن شده بود:
o خبرنگار ما دیروز از منابع خبری کسب اطلاع کرد که انجمن روابط عمومی تشکیل جلسه داده است.ر از ی کسب
.یا مثال دوم اگر به این صورت میشد، خیلی دیر اصل موضوع را اطلاع میداد:
o بنا به اظهارات سخنگوی معاونت امور مطبوعاتی و تبلیغاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کتاب فنون روابط عمومی منتشر شد.
در هر صورت شروع خبر میتواند با یکی از عناصر خبری و یا با چند عنصر خبری همراه باشد. به دیگر زبان، دست کم میتوان با شش نوع لید- بر اساس همان شش عنصر خبری- خبرها را آغاز کرد.
1. لید مبتنی بر چه: تشکیل جلسات انجمن روابط عمومی منوط به حضور تمام اعضای آن است.
2. لید مبتنی بر که: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از روابط عمومیها خواست به ابزار تبلیغات تبدیل نشوند.
3. لید مبتنی بر کجا: تهران شاهد گردهمایی مسئولان روابط عمومیهای کشور بود.
4. لید مبتنی بر چه وقت: فردا یک نشریه تازه در زمینه روابط عمومی منتشر خواهد شد.
5. لید مبتنی بر چرا: نادیده گرفتن مردم از سوی روابط عمومیها، تدوین نظامنامه اخلاقی را برای این نهادها ضروری ساخته است.
6. لید مبتنی بر چطور (چگونه): اگر مشارکت روابط عمومیها جدی گرفته شود برنامه پنج سال توسعه، سریع تر به اهداف خود میرسد.
در اینجا باید این نکته را یادآوری کنم که متأسفانه روابط عمومیها به خاطر توجه بیش از حدی که به مدیران سازمانی خود روا میدارند، غالبا" از عنصر ((که)) (who)- رئیس سازمان خود- برای شروع خبر استفاده میکنند و این در حالی است که چون این مدیران از ارزش خبری شهرت برخوردار نیستند، خبر به مقولهای تشریفاتی تبدیل میشود. تردیدی به خود راه ندهید که عملکرد مدیران شما(What) مهمتر از خود آنها (Who) است و بنا بر این سعی کنید ابتدا What را طرح کنید و بگویید چه شده است، سپس نوبت به رئیس شما هم خواهد رسید What را به Who ترجیح بدهید.
البته شیوههای متفاوت دیگری هم برای شروع یک خبر وجود دارد که به برخی از آنها که میتواند برای روابط عمومیها مفید باشد، اشاره میکنم:
7. لید تک موضوعی: آخرین گردهمایی انجمن روابط عمومی در سال جاری برگزار شد.
8. لید عمقی: آخرین گردهمایی انجمن روابط عمومی در سال جاری برای بررسی عملکرد سالیانه آن برگزار شد.
همان گونه که دیدید لید عمقی همان لید تک موضوعی است که به آن با ارایه اطلاعات بیشتر عمق میدهیم.
9. لید چند موضوعی: انجمن روابط عمومی برای انتخاب هیأت مدیره، تصویب بودجه سالیانه و بررسی عملکرد سالیانه خود تشکیل جلسه داد.
لید چند موضوعی همانگونه که از نام آن پیداست حاوی چند موضوع است. در لید فوق سه موضوع انتخاب هیأت مدیره، تصویب بودجه و بررسی عملکرد سالیانه به چشم میخورد.
10.لید پرسشی: پیش نیازهای یک روابط عمومی موفق چیست؟
این پرسش محور سمینار چشمانداز روابط عمومی در ایران بود. بعضی وقتها میتوان خبر را با یک پرسش آغاز کرد، به شرطی که این پرسش یک پرسش فراگیر و عمومی باشد.
11.لید پرسشی زمینهای: مرامنامه اخلاقی روابط عمومی پس از سه سال تدوین شد.
وقتی سابقه یک موضوع از جنبه اطلاع رسانی اهمیت دارد، میتوان آن را در لید گنجاند. در لید فوق عبارت پس از سه سال به مخاطب نشان میدهد که این کار پس از مطالعات طولانی صورت گرفته است.
12.لید نقل قولی: ((روابط عمومی باید از تعارف کم کنند و بر کیفیت خود بیفزایند))
این دیدگاه وزیر ارشاد در کنفرانس مطبوعاتی امروز بود.
همانگونه که دیدید میتوانیم در بعضی از مواقع خبرمان را با یک نقل قول شروع کنیم به خصوص اگر این نقل قول، مهم، جالب و تازه باشد.
شما میتوانید با شیوههای متنوعتری هم خبرهای خودتان را شروع کنید ولی سعی کنید از موارد زیر برای شروع کردن خبرها پرهیز کنید:
1. کلی گویی و مبهم نویسی
2. آوردن مطالب جزیی
3. اگر از عنصر ((که)) در لید خبر استفاده کردید و این فرد گمنام بود، به جای استفاده از نام و نام خانوادگی او در لید از سمت و عنوان او استفاده کنید، و در پاراگراف بعدی نام و نام خانوادگی او را بیاورید
4. و بالاخره با حروف اضافه خبرتان را شروع نکنید.
همانگونه که گفته بودم حالا نوبت به مواردی میرسد که باید همیشه به هنگام خبرنویسی آنها را رعایت کنیم. ما در بخشهای قبلی فهمیدیم خبر چیست، ارزشهای خبری کدامها هستند، عناصر خبری از چه مواردی تشکیل میشود، سبکهای خبرنویسی کدام است و بالاخره چطور میتوان شروع به نوشتن یک خبر کرد. بخش بعدی ما در واقع روح حاکم بر مبنای خبرنویسی را تشکیل میدهد، این جمعبندی بدون طرح پیش زمینهها ممکن نبود.
salam dost aziz va Gol khobi wblaget ghashang bood va jaleb tonesty be man sar bezan va az barname haye yaho 7 final be khosos Boot DC Buzz Estefadeh kon va be dostanet moarefy kon montazeret hastam khosh hal shodam
behshad
bye